книга базирана на тест «Spiral Dynamics:
Mastering Values, Leadership, and
Change» (ISBN-13: 978-1405133562)
Спонзори

Спирална динамика


Која е теоријата на спиралната динамика?

Спиралната динамика е модел на еволуцијата на системите за вредности на поединците и општествата (меми). Секој има свој код и боја со уникатен сет на ориентации на вредност и приоритети што ги формираат неговите верувања и вредности. Луѓето и општествата динамично се движат низ овие нивоа во зависност од променливите услови на животот, искуството и предизвиците што стојат на нивниот пат.


Кој ја создаде спиралната динамика?

Почетокот беше поставен со истражувањето на Д -р Клер В. Грејвс
Лични податоци:
Датум на раѓање: 21 декември 1914 година
Датум на смртта: 3 јануари 1986 година

Терминот спирална динамика го користеа Дон Бек и Кристофер Коуан во книгата«Спирална динамика: мастеринг вредности, лидерство и промена»

Лични податоци на Дон Е. Бек:
Датум на раѓање: 1 јануари 1937 година
Датум на смртта: 24.05.2022 година

Должина на печатење: 352 страници
Издавач: Вили-Блеквел; 1 издание (9 јуни 2008 година)
Датум на објавување: 9 јуни 2008 година
Јазик: Англиски
Амазонврска

Која боја сте спирална динамика?

БојаБежВиолетоваЦрвеноСинаПортокаловоЗеленаЖолтаТиркизна
Во животОпстанокСемејни односиПравило на силаСилата на вистинатаКонкуренцијаИнтерперсонални односиФлексибилен потокГлобалната визија
Во бизнисСопствена фармаФамилијарен бизнисЗапочнување со личен бизнисУправување со деловни процесиУправување со проектиСоцијалните мрежиПобеда на победаСинтеза

Кој е тестот за спирална динамика (SDTEST)?

Државната индикатор за промена на спиралната динамика се состои од 5 изјави и неколку варијанти кои ги продолжуваат овие изјави:
1) Дајте информации за вредностите и моделите на човековото однесување врз основа на нив во тековните услови на неговиот живот, а не за видот на неговата личност,
2) немаат никаква врска со видовите на личноста на една личност,
3) Помогнете да се разбере мотивациското јадро и централните животни вредности на една личност во тековните услови на неговиот живот,
4) да помогне да се разберат особеностите на размислувањето и основните програми за личност на една личност во неговите тековни услови на живот (зошто тој мисли така и донесува одлуки);
5) Дајте информации за тоа кои вредности треба да ги преземе лицето што ќе се случи во тим на тиркизни организации (нови услови за живеење).
 
Вредностите на една боја изразена во% имаат релативна (не апсолутна) вредност во врска со друга боја. На пример, процентот на проценти (%) во 8 бои е 100%. Така, 33% од една боја на 0% од друга боја покажуваат значителна доминација.
 
Резултати од тестот што ги разгледувате:
1) Тоа е само декларација за вредности од страна на луѓето,
1.1. Може да изградите прогноза за моделот на однесување на една личност (група на луѓе) врз основа на нивните декларирани вредности во тековните услови на животот,
1.2. Оваа прогноза бара прилагодување за набудување на вистинското однесување на една личност (група луѓе),
2) Може да ви помогне и двајцата да одлучите за вашето однесување кон оваа личност (група луѓе) и да одлучите за вашата подготвеност да работите со личност (група на луѓе) да ги прифатите (и) нови вредности за живеење во беспрекорни услови.
 
ВАЖНО! Кога ги менува условите за живот, некое лице може да ја промени својата шема на однесување.

Каде се користи спиралната динамика?

Употребата на спирална динамика во управувањето со проекти е означена на Патоказ на проектот од www.gpm-ipma.de Во делот за мотивација.


Кои се книгите за спиралната динамика?

Нивоа на човечко постоење Хартија - 2004 година
Амазонврска

Бесплатна потрага: Д -р Клер В. Грејвс ја истражува човековата природа: Договор за појава на циклика Хардвер - 2005 година
Амазонврска


Книга "Спирална динамика во акција: Господар код на човештвотоКлоп
Должина на печатење: 296 страници
Издавач: Вили; 1 издание (29.05.2018)
Датум на објавување: 11 јуни 2018 година
Јазик: Англиски
Амазонврска


×
Ќе се најде грешка
Предложите Ваша правиот верзија
Внесете ја вашата e-mail, како сакате
испрати
Откажи
Redirect to your region's domain sdtest.us ?
YES
NO
Bot
sdtest
1
Здраво! Дозволете ми да ве прашам, дали веќе сте запознаени со спиралната динамика?